Kernboodschap Kraamzorg*

‘Kraamzorg is noodzakelijke en toegankelijke zorg. Het zorgt voor een veilige start, voor gezondere kinderen en moeders, richt zich op de zelfredzaamheid van ouders en voorkomt dure zorg nu en later’.

Dat is de onderbouwde kernboodschap kraamzorg die Bo Geboortezorg samen met de NBvK en KCKZ heeft vastgesteld.

Waarom een kernboodschap?

Kraamzorg wel of niet in het basispakket van de zorgverzekering, smeren kraamverzorgenden alleen maar beschuitjes of hebben ze andere taken? Begin dit jaar was er volop discussie in de media en in de geboortezorgsector over de positie van kraamzorg. Dit deed de brancheorganisatie besluiten om heel duidelijk te omschrijven wat kraamzorg doet en tot welke resultaten dit leidt.

Allemaal dezelfde boodschap

Om kraamzorg stevig te positioneren in de geboortezorgketen is het noodzakelijk om als kraamzorgaanbieders én medewerkers een duidelijke en eensluidende boodschap af te geven. Niet alleen tijdens overleggen en discussies in de keten, maar ook naar klanten en tijdens informele gesprekken. De kernboodschap is kort en krachtig geformuleerd, zodat deze door iedereen makkelijk te gebruiken is en een goed beeld geeft van de kraamzorgsector.

Onderbouwing

De kernboodschap wordt gevormd door vijf onderdelen, die uitgebreid onderbouwd en toegelicht worden door wet- en regelgeving, landelijke standaarden en protocollen, multidisciplinaire richtlijnen of wetenschappelijk onderzoek.

  1. Kraamzorg is noodzakelijke en toegankelijke zorg
  2. Kraamzorg zorgt voor een veilige start
  3. Kraamzorg zorgt voor gezondere kinderen en moeders
  4. Kraamzorg richt zich op de zelfredzaamheid van ouders
  5. Kraamzorg voorkomt dure zorg nu en later

* Zoals vastgesteld door de Brancheorganisatie Geboortezorg. Marcelles Kraamzorg is lid van deze organisatie en onderschrijft de Kernboodschap Kraamzorg volledig.

Wilt u het volledige document lezen? Klik dan hieronder op downloaden.

Download